...
La planificació successòria és un procés fonamental que permet assegurar que els nostres béns, drets i desitjos es gestionin adequadament en un futur, tant en vida com desprès de la nostra defunció.
Moltes persones no reflexionen sobre aquesta necessitat fins que ja és massa tard. La falta de planificació pot generar conflictes familiars, pèrdues patrimonials i alts costos fiscals pels hereus.
A continuació es detallen alguns aspectes claus que han de ser considerats per planificació la successió hereditària.
1.- Redacció de testament
Una de les principals decisions és atorgar un testament. Aquest document garanteix que, desprès de la nostra defunció, els nostres béns es distribueixin de conformitat a la nostra voluntat i no per les regles legals per defecte, que poden no coincidir amb les nostres preferències o generar problemes als hereus.
Al testament, a part de disposar lliurement el repartiment dels nostres béns entre els hereus, es poden establir un gran nombre de figures jurídiques com ara condicions: modes; nomenaments d’administradors de l’herència; atribució de tutela o pàtria potestat sobre fills o tutelats; fideïcomisos; entre d’altres.
2.- Poder preventiu: gestió en cas d’incapacitat.
La planificació successòria no només es refereix a la transmissió de béns després de la defunció, sinó també a la gestió dels mateixos en vida, especialment en situats d’incapacitat sobrevinguda.
Amb l’atorgament d’un poder preventiu, una persona pot designar a alguna persona de confiança per tal que administri els seus béns i prengui les decisions en el seu nom en el supòsit que, per causa de malaltia o accident, no pugui fer-ho de forma autònoma en un futur.
Aquesta eina és essencial per garantir que, en cas de pèrdua de capacitat, no es vegin compromesos els interessos econòmics, patrimonials o empresarials de la persona.
3.- Testament vital: decisions mèdiques al final de la vida.
El testament vital o document d’últimes voluntats anticipades permet a una persona deixar constància dels seus desitjos en relació a aspectes mèdics del final de la seva vida, com la decisió de no allargar la vida de forma artificial o el destí del seu cos.
Aquest document és un dret legal que garanteix que imperin els desitjos sobre tractaments mèdics disposat, evitant així situacions conflictives o decisions difícils pels familiars en moments delicats.
4.- Planificació econòmica de la successió: optimització fiscal
Una correcta planificació successòria també inclou l’adopció d’estratègies per optimitzar la càrrega fiscal als hereus. Doncs, una bona estructuració dels béns, així com la implementació d’altres mecanismes legals i fiscals, pot reduir significativament el volum d’impostos a pagar en el cas de defunció.
5.- Disposicions en vida
Una opció interessant en la planificació successòria és la realització de disposicions o herències en vida.
A partir dels mecanismes adequats es pot transferir part del patrimoni de forma anticipada als hereus, aprofitant els beneficis fiscals que es disposen a la legislació local i autonòmica, evitant una càrrega fiscal més elevada al moment de la defunció.
Aquestes disposicions a favor dels hereus també permeten observar amb anticipació l’impacte de la successió i, en alguns casos, aconseguir un major control sobre el destí dels béns.
6.- Planificació en cas d’hereus amb necessitats especials
En el cas d’hereus que tenen alguna discapacitat o dificultat per gestionar el seu patrimoni, existeixen eines jurídiques com els Patrimonis Protegits o la designació d’administradors, que permeten que els mencionats hereus rebin i es serveixin de la forma més segura el patrimoni heretat.
Conclusió: el valor de la planificació successòria
En resum, la planificació de la successió hereditària és una eina essencial per garantir que els nostres béns es distribueixin segons els nostres desitjos i de la forma més eficient possible, tant des del punt de vista econòmic, com des del punt de vista legal.
Aquesta planificació permet també l’evitació de conflictes familiars i la optimització dels recursos o béns que es deixin als hereus.
Comptem a un equip de professionals que s'ocuparàn d'estudiar el teu cas i donar-te suport en tot el procés de planificació hereditària.
HORSLEGAL està a la vostra disposició si necessiteu més informació o voleu rebre assessorament. No dubteu en contactar amb els nostres experts del departament a través del telèfon 872 221 552, el correu electrònic info@horslegal.com o fent clic al següent enllaç.
...
Subscriu-te al canal de notícies per rebre informació sobre novetats i qüestions d'interès.
HORSLEGAL ©. Tots els drets reservats
HORS LEGAL, S.L.P. - Passeig General Mendoza 3, Ent.A - 17002 Girona - NIF B06811897 - Registre Mercantil Girona.
Necesitamos su consentimiento para cargar las traducciones
Utilizamos un servicio de terceros para traducir el contenido del sitio web que puede recopilar datos sobre su actividad. Por favor revise los detalles en la política de privacidad y acepte el servicio para ver las traducciones.